Return to site

Spaans vastgoed na de corona crisis

Kopen of niet aan de Costa del Sol

Ten tijde van dit schrijven is Andalusie in gedeeltelijke lock down. Restaurants zijn s'avonds dicht, niemand meer op straat na 10PM en het is verboden zonder een erkende goede reden naar een andere gemeente te gaan. Het toerisme is snoeihard geraakt. De Spaanse economie zal een krimp tonen van 10% en dat percentage is zeker meer in Andalusie en de Costa del Sol vanwege de grote afhankelijkheid van het vrijwel compleet weggevallen toerisme. Gelukkig is er natuurlijk het vooruitzicht van een vaccin. De vastgoedsector prijzen hebben een knikje naar beneden laten zijn maar zijn de afgelopen maanden tot nu toe toch redelijk stabiel gebleven.

Waar in Nederland de overheid tot nu toe makkelijk geld kan lenen op de internationale kapitaalmarkt is dat voor Spanje moeilijker en duurder (veel hogere rente). Werkloosheid neemt snel toe, faillisementen zullen ook toenemen en de vastgoedsector krijgt ook een klap. Dit is ook wat onderzoeksbureau Moody's zegt over de Spaanse huizenmarkt: voor 2021 een daling van de prijzen met 2%.

Over de vakantiehuizenmarkt zijn geen gerenomeerde bureaus die uitspraken doen. Al helemaal niet specifiek over Malaga of de Spaanse Costa. Het kan haast niet anders dat het aanbod toeneemt. Veel mensen die hun appartement of huis in Malaga (of ander stuk van de Costa) aan buitenlanders hebben willen verkopen de afgelopen maanden hebben de verkoop uitgesteld. Het aanbod zal in 2021 naar verwachting dus toenemen. Het aantal kopers uit de UK neemt af (Brexit en last van Corona) en voor wat betreft de andere Noord Europese landen is het onduidelijk wat mensen zullen doen. Met stijgende werkloosheid lijken de lokale kopers wat meer pas op de plaats te maken.

Met meer aanbod (waarbij ongetwijfeld verkopers zullen zitten die echt snel moeten of willen verkopen) zullen er met een dalende prijs echt kansen komen voor kopers de zich in de markt willen en kunnen verdiepen om een "hidden gem" te vinden tegen een onverwacht goede prijs. Dus als u een potentiele koper bent op de Spaanse markt, dan zou 2021 wel eens het jaar kunnen zijn om een goede slag te slaan.

Mocht u interesse hebben in hulp in het oriëntatie en kooptraject. Laat het aub weten!