Return to site

Het Corona virus en de vastgoedprijzen in Malaga

We zitten nog midden in de Corona crisis en het zal in ieder geval nog maanden duren, voor een en ander enigszins onder controle is. De effecten op de vastgoedmarkt laten zich wel raden.

Allereerst is er een complete uitval van buitenlandse kopers. Er zijn geen vluchten, er zijn geen kopers. Op de wat langere termijn zijn er een aantal effecten te verwachten:

(Macro) economisch

Het virus zal een negatieve impact hebben op de economische ontwikkeling, recessie. In recessie gaan de prijzen nooit omhoog. Daarnaast zal de rente stijgen, wat het lenen alleen maar duurder maakt en koop lastiger. Ook veel vermogens zijn kleiner geworden door het dalen van de aandelenkoersen. Ook zal de Spaanse werkloosheid toenemen, waardoor er minder geld beschikbaar is voor woonruimte.

Psychologisch

Hoewel mensen snel vergeten gaat er ook een psychologisch effect uit van de huidige Corona crisis. Mensen blijven dichter bij huis, stellen hun economische en levensdoelstellingen bij. Wordt toch even allemaal wat kneuteriger en een tweede huis aan de Costa hoort niet voor iedereen meer direct bij de prioriteiten.

Praktisch

Er kleven volgens kopers ook wat zichtbare praktische bezwaren aan het hebben van het huis in een ver land. Je bent er niet zomaar. Je moet het in de gaten kunnen houden en je moet er als je wilt naartoe kunnen gaan. Corona heeft geleerd dat alles ineens anders kan zijn en dat je je 2e Spaanse huis niet altijd kunt bezoeken.

Eigenlijk staan alle seinen op rood voor de ontwikkeling van de prijsontwikkeling op de Spaanse onroerend goedmarkt, en meer specifiek de vakantiehuizen-markt in Zuid Spanje.

Is vervelend voor verkopers, maar biedt ook een kans voor kopers die over een maand of 3-4 op jacht kunnen gaan naar een koopje. Als ze wel geld hebben, een baan, en de vooruitziende blik dat alles later weer beter wordt en ellende hopelijk vergeten.